Typ av behandling

Tandersättningar

Vi erbjuder olika behandlingar

När du skadat eller förlorat en eller flera tänder erbjuder vi olika behandlingar och för bästa möjliga resultat hittar vi en behandling som passar för just dina behov.

Mer information om att ersätta skadade eller förlorade tänder

Om en tand är mycket skadad kan det vara svårt att göra en lagning som håller och fungerar. Då kan det vara ett bättre alternativ att göra en krona, vilket innebär att man använder det som finns kvar av tanden som stöd för en konstgjord tand (krona). Tandläkaren formar till den skadade tanden, skannar av den och skickar uppgifterna till ett laboratorium som gör en krona. Under tiden får du en tillfällig krona på tanden. Efter ett par veckor är kronan klar och kan cementeras fast på den skadade tanden.

I det fall man har förlorat en eller flera tänder finns det flera olika sätt att göra ersättningar. Om man önskar något som sitter fast i munnen kan man göra broar (bryggor) eller implantat. Broar görs med stöd av de egna tänderna. Nya tänder på implantat tar stöd på fixturer (skruvar) som fästs i käkbenet.

Konstruktioner som man kan ta i och ur själv, kan också vara ett alternativ för att ersätta förlorade tänder. Antingen under en begränsad period då man till exempel inväntar läkning efter olika behandlingar, eller som en mer permanent lösning. De här konstruktionerna kallas proteser eller delproteser.

Boka tid